Vakantie is bedoeld om te relaxen en te onthaasten. Maar toch brengt op vakantie gaan voor veel mensen, zeker tijdens de voorbereiding, stress met zich mee. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mezelf hier ook wel eens schuldig aan heb gemaakt. 

Maar hoe komt het toch, dat veel mensen dit zo ervaren? En is dit te voorkomen? Ik denk namelijk van wel. 

Over een paar dagen vertrek ik samen met mijn schoonfamilie op vakantie naar Mallorca.

Zoals ik net al schreef, maakte ik me voorheen ook schuldig aan vakantiestress. Dagen van te voren was ik al druk in de weer en voelde ik permanente onrust in mijn hoofd en lichaam. Die onrust zorgde weer voor de nodige chaos en irritatie en het einde was zoek. En dat te bedenken dat ik vlak voor een vakantieperiode meestal al op mijn tandvlees liep. Daarnaast vlogen door mijn gevoeligheid de emoties ook alle kanten op. De nacht voor vertrek was ik bijvoorbeeld zo hyper, dat ik geen oog dicht deed. Ik liep over van enthousiasme, met als gevolg doodmoe aan de vakantie te beginnen. 

Maar nu lijkt tot dusver, alles nog rustig te zijn. 

Het feit dat ik de rust en inspiratie heb om dit blog te schrijven, bevestigt voor mij nog eens extra, dat ik die stress op dit moment absoluut niet ervaar. Tegelijkertijd zit ik me te bedenken waarom ik er nu juist wel in slaag om relaxt te kunnen blijven.

Ligt het aan een betere voorbereiding dan voorheen of liggen er andere factoren aan ten grondslag? Hoewel ik tegenwoordig sowieso een stuk relaxter in het leven sta, zal het een combinatie van meerdere factoren zijn, dat ik mij nu niet gek laat maken door vakantiestress. 

Een goede planning is een must en ik ben dit keer dan ook zeer op tijd begonnen met de voorbereidingen. Omdat ik ruim op tijd ben begonnen, kan ik de voorbereidingen uitsmeren over meerdere dagen. Op deze manier kan ik tussendoor de nodige rustmomentjes pakken. 

Maar daarnaast spelen hele andere factoren een rol.

Ik was altijd een kampioen in de lat hoog leggen voor mezelf en het creëeren van bepaalde verwachtingen. De vakantie zou een perfect plaatje moeten zijn, zondere enige tegenslag of mindere momenten, ik moest er leuk uitzien, de perfecte foto’s maken en ga zo maar door. Wat een druk legde ik mezelf toch op. Deze verwachtingen zijn er nu helemaal niet want ik laat me lekker verrassen met wat komen gaat en zie het verder wel. En wat voelt dat heerlijk en veel avontuurlijker!

Oké eerlijk is eerlijk, het zou fijn zijn als het weer een beetje meezit, maar meer wensen heb ik ook echt niet. 

Tevens is het elk jaar weer een gevecht om mijn lichaam bikiniproof te krijgen, zodat ik zelfverzekerd bij het zwembad of over het strand kon lopen. Die “bikinibody” is nu ver te zoeken en zit nog steeds diep verstopt onder een extra “isolatielaagje”.  Het is nu eenmaal zoals het is, ik accepteer het en leg me erbij neer. Dat vetrolletje bij mijn buik en de kipfilets aan mijn armen zullen vast niets afdoen aan de vakantiepret. 

Het koffer inpakken blijft wel nog altijd een dingetje voor mij. De onzekerheid dat ik niks vergeet, kan ik niet loslaten en dit geeft mij nogal wat stress. Ook al heb ik mijn inpaklijstje al tien keer gecheckt. Het gevoel iets vergeten te zijn, blijft door mijn hoofd spoken.

Maar ach, als dat het enige is waar ik misschien een beetje stress van krijg, mag ik niet klagen. Ik ben verder helemaal zen en zal beslist geen tijd nodig hebben om in de vakantie stemming te komen. Sterker nog, ik ben al in de vakantie stemming!  

Heb jij ook wel eens last van vakantiestress? Probeer dit dan, zeker als gevoelig persoon, te voorkomen. Het kost namelijk bakken met energie en dat is zonde.

Ga eens na bij jezelf waar dit vandaan komt. Bedenk vervolgens of de dingen waar je je zo druk om maakt ook echt nodig zijn en probeer los te laten.

RELAX TO THE MAX!

Advertenties