Lange tijd negeerde ik de signalen dat het tijd was om de “pauze knop” in te drukken. Altijd maar doorgaan en de lat erg hoog leggen. Totdat ik pas echt een groot STOP-teken kreeg. De boel liep vast en voila een burn-our was het gevolg. 

Mijn burn-out was een behoorlijke wake-up call. Zo kon het namelijk niet langer doorgaan. Het was heel hard nodig om het eens rustig aan te doen. De stap om me ziek te melden op mijn werk was een hele grote voor mij. Want ja, nu laat ik mijn collega’s in de steek en misschien denken ze wel dat ik me aanstel, waren de eerste gedachtes die in me opkwamen. Ik maakte me druk om wat anderen dachten en vulde dit zelfs in. Terwijl me druk maken om mijn eigen gesteldheid op dat moment eigenlijk veel belangrijker was.

Van mijn collega’s kreeg ik te horen dat ik juist een dappere keuze had gemaakt door voor mezelf te kiezen. Wat een opluchting! Ik mocht aan mezelf denken en even niets doen.

Maar van het niets doen werd ik alleen maar onrustiger in het begin. Ik kon het niets doen namelijk niet accepteren en het frustreerde me dus alleen maar dat ik alweer een dag niets gedaan had. En daar zit naar mijn idee ook het probleem. Veel mensen weten niet hoe ze de pauze knop moeten vinden omdat ze de lat voor zichzelf hoog leggen. De lat hoog leggen en zelfkritisch zijn is tevens een kenmerk voor een HSP-er. Voor mijn gevoel moest ik ook altijd maar bezig zijn. Als ik niks deed, voelde ik me niet nuttig. Maar altijd bezig zijn en maar doorgaan, dat gaat nu eenmaal niet. Het batterijtje zal ook een keer opgeladen moeten worden. Pas toen ik de gedachte van altijd bezig te moeten zijn kon loslaten, lukte het me om pauze-tijd in te lassen en hier ook echt van te kunnen genieten en dus ook te ontspannen.

Hooggevoelige mensen hebben nu eenmaal meer rust en ontspanning nodig dan anderen. We krijgen dagelijks veel indrukken binnen, dus is het ook zeer belangrijk dat je de tijd neemt deze indrukken te verwerken. Bij een HSP-er trillen deze indrukken namelijk veel langer na dan bij iemand met een minder gevoelig zenuwstelsel. Zorg dus dat je het prettig en aangenaam maakt voor jezelf door goed voor jezelf te zorgen, want als je goed voor jezelf zorgt, kun je pas voor anderen zorgen.  

Om te beginnen kun je je rustmomentjes inplannen en je behoeftes daarbij kenbaar maken aan je omgeving. Allereerst natuurlijk je naaste omgeving, je partner, of je gezin als je kinderen hebt. Thuis is de plek waar je lekker tot rust  kunt komen en opladen. Maar jij hebt het roer hiervoor in handen. 

Heb je bijvoorbeeld een keer zin om een tijdje alleen te zijn, maar is het full house? Neem dan bijvoorbeeld een lekker bad en geef aan dat je even niet gestoord wilt worden. Of kies een andere activiteit waarbij je de mogelijkheid hebt om je even terug te trekken. 

Je kunt er ook voor kiezen om vaker op een dag korte pauzes te nemen van 5 a 10 minuten. Hoe vaker je pauzes neemt, hoe minder lang de hersteltijd is. Doe in die paar minuten dan ook echt even helemaal niets. Drink een kop thee, staar wat naar buiten en that’s it. Je mini-pauze is compleet. Gun je hersenen die volledige rust. Pak in die paar minuten dus ook niet je telefoon erbij. Gewoon niets en gewoon zijn. 

Is je hoofd vol? Kies dan een activiteit waar je helemaal in op kunt gaan. Voorbeelden hiervan zijn yoga, meditatie, krachttraining, tuinieren, creatief bezig zijn etc. Alles wat je volledige aandacht vraagt is hiervoor geschikt. De aandacht gaat dan naar je lichaam waardoor je hoofd tot rust kan komen. Zorg ook hier weer dat je dit implementeert in je agenda. Het klinkt misschien gek, maar als je het van te voren inplant, hou je je er ook sneller aan en kun je geen andere of te veel afspraken meer plannen. 

Maar alles begint met het accepteren van jezelf. Dat je goed bent zoals je bent. Dat je als hoogsensitief persoon nou eenmaal wat meer rustmomenten en tijd voor jezelf nodig hebt. Pas dan laat je het jezelf ook toe om de rust te pakken en ervan te kunnen genieten en ontspannen. 

Als laatste zal ik jullie mijn momentjes van ME-TIME vertellen.

  • Ik kan helemaal opgaan in het creatief bezig zijn met iets. 
  • Wandelen en motorrijden maakt mijn hoofd leeg. 
  • Lekker wegkruipen onder een dekentje met een goed boek, doet me mijn omgeving totaal vergeten en zit ik lekker in mijn bubbel. 
  • Lekker lang douchen en mezelf verzorgen wordt ik mega ontspannen van.
  • Nageltjes lakken is een mindful  klusje voor mij. 
  • Mediteren vind ik heerlijk en dit werkt goed voor innerlijke rust.
  • Schrijven doe ik graag om mijn gevoelens, intenties, inzichten en emoties op papier te kunnen uiten. Tevens brengt dit orde in mijn hoofd. 

Ik hoop dat ik jullie een beetje heb kunnen helpen en inspireren op welke manieren en HOE je kunt ontspannen. 

Advertenties