Het allerbeste is natuurlijk om het stadium van overprikkeling voor te zijn, door voldoende rustmomenten in te plannen. Maar in de meeste gevallen overkomt het ons gewoon. En dat voelt niet lekker. Je baalt dat je je zo voelt en raakt er gefrustreerd van. MAARRRRRRR……. daar is juist heel veel winst te behalen. Ik hoor je denken: HOE DAN? 

Geef je overprikkeling eens een dikke knuffel en laat het er gewoon zijn😊. Hoe vervelend het ook is, door je te gaan ergeren en frustreren, krijg je nog meer stress en til je de overprikkeling to the next level. Sta jezelf toe om overprikkeld te zijn, A C C E P T A T I E  is the key 🔑

Vervolgens is het goed om voor jezelf na te denken waar de overprikkeling mogelijk door zou kunnen komen. Dat is namelijk heel waardevol om te weten. Zo voorkom je een volgende keer misschien dat je overprikkeld raakt, door in het vervolg andere keuzes te maken. 

Er kunnen tal van redenen voor overprikkeling zijn. Overprikkeling ontstaat namelijk niet alleen door drukte en stress. De prikkels komen binnen via al onze zintuigen (horen, zien, ruiken, proeven, voelen) en bij gevoelige mensen kan hier de intuïtie nog bijgerekend worden. Verkeerde voeding kan bijvoorbeeld dus ook voor overprikkeling zorgen.

Maar goed het is zover, je bent volledig overprikkeld, je hebt jezelf toestemming gegeven om overprikkeld te mogen zijn en dan? 

M A K E   Y O U R S E L F

C O M F O R T A B L E!💕

Doe vooral wat goed voelt voor jou, waar je zin in hebt, waarvan je tot rust kunt komen, waar je energie van krijgt en je hoofd mee leeg kunt maken. En ook belangrijk eet gezond!!

Omdat persoonlijke interesses en behoeften voor iedereen heel verschillend zijn, is er geen concreet antwoord op wat je dan precies zou kunnen doen tegen de overprikkeling.
Ik kan er wel wat tips over geven. 

☾ Ga lekker bewegen, ook al ben je moe. Dat hoeft niet meteen topsport te zijn. Liever niet zelfs want dan prikkel je je zenuwstelsel weer teveel. Maar wandelen of yoga zorgen er voor dat je je hoofd lekker kunt leegmaken en weer goed gegrond bent.

☾Wees lief voor jezelf, kruip lekker in je comfortzone. Theetje, dekentje en een goed boek of film. Of ga lekker in bad. Doe iets waar jij heerlijk ontspannen en blij van wordt en kies kleding waar je je lekker in voelt.

☾Zeg afspraken die energie kosten af en voel je niet verplicht om je altijd te moeten verantwoorden. 

☾Mediteer of doe andere ontspanningsoefeningen. Oefeningen om te gronden zijn ook heel goed. Zo kom je vanuit je hoofd weer meer in contact met je lichaam. Op YouTube staan heel veel fijne geleide meditaties of andere oefeningen die je hiervoor kunt gebruiken

☾Om te kunnen rusten zou je ook wat extra slaap kunnen pakken. Zelf ben ik hier niet zo’n voorstander van want bij mij verstoort dit meestal mijn dag-nachtritme. Hierdoor slaap ik ’s nachts slechter.

☾Soms helpt het ook om je af te zonderen. Alleen zijn en in stilte zonder prikkels. Lekker in je eigen bubbeltje.

Als het lukt om naar de signalen van je lichaam te luisteren en hier gehoor aan te geven, zul je hier je voordeel mee doen. Maak er geen issue van als het niet meteen lukt. Zolang je er bewust mee bezig bent, leer je elke keer weer iets nieuws over jezelf. 

Advertenties